[:nl]De kunstacademie[:]

Published on

Author

[:nl]De allereerste blog van Elly Valk Fotografie is ook de introductie van de website en staan mijn foto’s open en bloot online. Brrrrr… Spannend dus!

45 jaar geleden deed ik toelatingsexamen voor de Kunstacademie. Goed voorbereid verscheen ik ter plekke. Ik had alle stukken die ik had gemaakt ingezonden en was uitgenodigd voor het examen. Ter plekke werd de opdracht “Zij in een jas van haar” uitgedeeld en direct had ik wel een beeld, een beeld dat in duigen viel toen ik om me heen keek. Dat kon ik toch niet? En zo vloog elke inspiratie en bevlogenheid het raam uit en de examencommissie kon niet anders dan mij afwijzen.

Maar de beelden en de creativiteit dan?

Eigenlijk heb ik altijd met die beelden gewerkt als socioloog, als coach en organisatieadviseur. Bij elke opdracht, individueel met een client of werken aan een organisatie, vlogen de beelden me om de oren. Aan de hand daarvan heb ik gewerkt met mensen alleen en in groepen, met directies ook. Een voorbeeld? Nou op enig moment wandelde ik binnen bij een organisatie voor een acquisitiegesprek. Terwijl ik zat te wachten deed zich aan mij het beeld voor van blauwe ballonnen die het plafond hoog hielden. Als je aan eentje zou trekken, kwam het plafond naar beneden gedenderd. Met dat beeld ging ik het gesprek in en de ballonnen kregen namen en de angst om er eentje aan te pakken kreeg een smoel. Het werd de leidraad voor de opdracht een organisatie door zwaar weer te helpen.

Nu, anno 2016 werk ik al een kleine vier jaar aan mijn ontwikkeling tot fotograaf, zo eentje die een verhaal te vertellen heeft, zo eentje ook die haar abstracties kan vastleggen in beelden. Gesprekken met een fotograaf die met me meekeek, foto’s maken op de reizen die we maakten, oefenen met mooi licht en uiteindelijk een full frame camera. De beelden die ik zag als consultant/coach, leg ik nu vast in de beelden die ik zie met het verhaal dat erbij hoort. Kleine verhalen die al dan niet bijdragen aan een groot verhaal. Sociale fotografie meende een collega consultant/fotograaf. Misschien… Abstracte verhalen dan? Misschien…

Ik laat me leiden door hetgeen ik zie, wat dat beeld met me doet en of ik het vast weet te leggen in een foto.

Aan de lezers van de blog een vraag: Ik wil graag leren wat mijn beelden met u doen en hoor graag uw feedback. Wat raakt er in een beeld, een serie beelden?

 [:]

error: Content is protected !!